Naše usluge

Home Naše usluge Forenzično računovodstvo

Forenzično računovodstvo

Forenzično računovodstvo je nova, posebna savjetodavna djelatnost koja se bavi ispitivanjem, dokazivanjem i sprječavanjem gospodarsko-kriminalnih i drugih nedopuštenih radnji. Svoje korijene ima u istraživanju nedopuštenih radnji (prijevara) koje su uvijek bile prisutne u povijesti poslovne ekonomije.

Računovodstvena forenzika temelji se na otkrivanju tri osnovna područja prijevara:

  • korupcija
  • otuđenje imovine
  • lažiranje financijskih izvještaja

Najčešći poslovi koje poslovni forenzičari i forenzični računovođe obavljaju su: otkrivanje lažiranja u financijskim izvještajima, otkrivanje prijevare ili namjerne prijevare, otkrivanje utaje poreza, otkrivanje lažnih bankrota, procjena vrijednosti poslovnih transakcija imovine, podjele imovine na suvlasnike, otkrivanje grešaka i nemara, lažiranje dokumentacije, otkrivanje krađa od strane zaposlenika, procjena financijskog položaja sadašnjih i mogućih poslovnih partnera i slično.

Forenzičari poslovodstvu mogu pomoći u ostvarivanju zakonitog postupanja, odnosno djelovanja u skladu s pravnim propisima. Forenzičari se uključuju u razne istrage nakon obavljenih redovnih ili posebnih revizija koje su otkrile naznake prijevara u poslovno-financijskim transakcijama.

Nakon obavljenih istraga sastavlja se i naručitelju prezentira izvješće o utvrđenom nalazu koje može služiti za interne potrebe kao i podloga odvjetniku za daljnja postupanja.